In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Anja Vondenhoff van Wijncampus. Anja heeft een passie voor champagne en is voormalig Europees kampioen op dit gebied!

Anja Vondenhoff

Hallo Anja, hoe gaat het met je?
Met mij gaat alles goed. Ik ben gezond en dus gelukkig. Heb een goed gevulde wijnkelder, leuk werk, en gezellige vrienden die ook van een glas wijn houden. Uiteraard heb ik last van Covid. Veel opdrachten zijn uitgesteld en nogmaals uitgesteld. Wijnreizen zijn geannuleerd en proeverijen afgezegd.

Ja, iedereen heeft er in meer of mindere mate mee te maken. Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik geef vooral wijnlessen. Zowel op de Hotelschool in Apeldoorn, als ook privé geef ik diverse WSET-cursussen. Bij de Diploma Course geef ik ook les, alleen wat betreft het onderdeel dat gaat over mousserende wijn. Champagne (eigenlijk elke mousserende wijn) is mijn passie. In 2011 was ik Europees kampioen in champagne.
Binnenkort start er weer een nieuwe SommelierOorkonde cursus in Maarn (via de Wijnacademie) en een nieuwe WSET 3 cursus. Uiteraard zijn de lessen op de Hotelschool in Apeldoorn ook weer begonnen. Met allerlei extra maatregelen die we in acht moeten nemen is het stevig aanpoten. Even hard doorwerken. Verder ben ik voorzitter voor de Weinakademiker Club voor de Benelux. Dat is een wijnclub voor afgestudeerden van de Weinakademie in Oostenrijk (Diploma course afgestudeerden).

Wow, jij bent met veel dingen bezig. Ken jij EuroCave?
Zeker. Wie niet?

Haha, top antwoord dank je wel! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In de kelder. Gewoon in een wijnrek. Helaas geen luxe opslag in allerlei klimaatkasten. De temperatuur schommelt tussen de 10-14 graden. Tot nu toe gaat het redelijk. Kan beter uiteraard, maar het gaat.

Tussen de 10 (winter) en 14 (zomer) is prima, hoor. Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Champagne is mijn favoriet. Zeker als zomerwijn. Maar ook als woensdagmiddagwijn of als vrijdagavond wijn. Een wijn voor elke dag dus! Een betere zomerwijn is er zeker niet.
Een favoriete winterwijn heb ik ook! 3x raden ????

Whaha, geweldig! Wat is je favoriete wijnboek?
The history of wine (Hugh Johnson). Ik houd van geschiedenis en dus ook van dergelijke boeken.
Mijn favoriete wijnfilm is overigens ‘A good year’.  Wel 10x gezien en ongetwijfeld ga ik deze film nog vaker bekijken.

Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Vroeger heb ik gewerkt in Chateau Neercanne. Alhoewel ik daar voor het laatst 3 jaar geleden heb gegeten zou ik er wel vaker naar toe willen. Verder heb ik nog nooit bij Inter Scaldes gegeten. Het staat al jaren op mijn verlanglijstje, maar ik laat er telkens iets anders tussenkomen.

Het is ook fijn om nog iets te wensen te hebben. Kies uit: kaas of chocola
Dat is lastig. Ik houd niet van pure chocolade en niet van blauwaderkaas. Maar als ik perse moet kiezen wordt het tóch chocolade. Mijn favoriete kaas is Reypenaer XO. Een harde en oude kaas, daar houd ik het meeste van. En dan flinterdun gesneden. Daar kan ik de hele avond van blijven eten. In combinatie met een off-dry Sherry, Madeira of een donker bier kan ik blijven genieten.

Klinkt heel lekker inderdaad. Kun je zonder social media?
Als het moet, dan zou ik zonder social media kunnen. Maar ik betrap mezelf erop dat ik ’s avonds voor de TV wel snel even een berichtje post, of FB check op nieuwtjes.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Hard werken.

Kort maar krachtig. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Ik weet het niet. Misschien een Nederlandse wijnmaker? Iemand die op dit moment volop bezig is met het vergisten van druivensap. Jules Nijst? Adam Dijkstra? Of een Nederlandse wijnmaker in het buitenland? Of Harrie Baas (wijnbareigenaar in Rotterdam)? Rotterdam is voor mij meer dan 100 km rijden, maar als ik enigszins in de buurt ben, dan ga ik daar heel graag naar toe. Een omweg waard.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
De opmars van wijnbarren vind ik wel opmerkelijk. Wat merken jullie daarvan?

Ja, wij merken ook dat dit een leuke trend is.
Dank je wel! En we zullen nog wel overleggen wie we vragen voor ons volgende interview. 

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave