In Vrienden van EuroCave kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Anda Schippers. Taal, eten en wijn is de drie-eenheid die als een rode draad door het leven van Anda loopt, en dat zien we op veel plekken terug.

Anda Schippers

Hallo Anda, hoe gaat het met je?
‘Het is bijna tijd voor het aperitief en ik heb een mooie Grüner Veltliner koud staan, dus het gaat goed, dank je!’

Nice! Kun je iets over jezelf vertellen?
‘Ik ben van huis uit Neerlandica, en doe sinds ik in 2003 voor mezelf begon van alles en nog wat. Wel heeft het altijd met taal te maken en vrijwel altijd met eten en/of wijn. Ik ben bijvoorbeeld redactielid en eindredacteur van Perswijn, ik vertaal wijnboeken en examens voor de Wine & Spirit Education Trust (WSET) en ik schrijf teksten over wijn voor importeurs. Ik heb ook jarenlang een column voor Perswijn geschreven. Voor de website van Perswijn doe ik samen met Wendy Otting de rubriek Eén kaas, zes wijnen.’

Een letterkundige duizendpoot dus, met affiniteit voor wijn. Wat zegt EuroCave jou?
‘Klimaatkasten natuurlijk! Ik ben erg jaloers op iedereen die zo’n mooie kast heeft. Het staat zo chic en sophisticated, en het lijkt me heel fijn om je verschillende soorten wijnen elk op precies de goede temperatuur te kunnen bewaren. Ook heb je altijd mooi uitzicht op je flessen en een goed overzicht van je voorraad. Bij ons thuis is er helaas geen plek voor. Maar goed, onder ons huis zit iets waar anderen dan weer jaloers op zijn…’

Er gaat niets boven een natuurlijke wijnkelder, daar bewaar jij dus je wijn?
‘Inderdaad. We hebben een ruime, droge kelder onder ons huis en dat is een echte luxe. De temperatuur is er redelijk constant, zij het ’s zomers uiteraard wel hoger dan ’s winters. Hij schommelt ongeveer tussen de 14-15 °C in de winter en 17-18 °C in de zomer. Ik heb er een aantal rekken staan en een kast met deuren ervoor, waar de duurdere flessen in liggen en de flessen die ik langer wil bewaren. Niet dat ik bang ben dat iemand ze zal jatten, hoor; ik vind het gewoon leuk om als een soort vrek mijn wijnen te verbergen en af en toe die deuren open te doen en naar mijn wijnen te kijken. En het is een extra bescherming tegen het licht en eventuele luchtjes en zo, want er staan ook andere dingen in de kelder.’

Heel verstandig. Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
‘Je snapt vast wel dat ik hier niet maar één wijn(soort) kan noemen, haha. Maar mijn allergrootste favoriet is denk ik sherry. De ene keer kan ik niet wachten een beendroge, loeistrakke maar o zo delicate manzanilla open te trekken, de andere keer verlang ik naar de diepgang, rust en complexiteit van een gerijpte oloroso. Daarnaast heb ik een heel groot zwak voor champagne en voor Duitse, Italiaanse, Spaanse en Portugese wijn. De combinatie kaas en wijn blijft me boeien, dus vaak grijp ik naar kaas. Dat moet dan wel een met zorg en aandacht gemaakte, rauwmelkse kaas zijn. Kaas en wijn kan hemels zijn, maar je kunt er ook ontzettend naast zitten – het blijven twee veranderlijke, levende producten met complexe smaken, die je van tevoren nooit precies kunt voorspellen.’

Dat is waar. Wat is je favoriete wijnboek?
‘Het laatste wijnboek dat ik heb gekocht, was Foot TroddenPortugal and the Wines that Time Forgot van Simon J. Woolf en Ryan Opaz. Geen feitjesboek, maar een blik op de mensen en verhalen achter Portugese wijn. Je krijgt er heel veel zin van om meteen naar Portugal te reizen en het allemaal zelf te zien en te proeven.’

Mooi. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
‘Vorig jaar heb ik een keer uitgebreid bij Bolenius in Amsterdam geluncht en toen we naar buiten liepen, wilde ik liefst meteen de volgende lunch al boeken. Ik was verrast door de fantastisch lekkere groentegerechten die we er kregen, en die ook nog eens heel creatief en kleurrijk werden gepresenteerd. Erg knap. Ik werd er enorm vrolijk van.’

En daar gaat het om. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
‘Ik ben gek op allebei. Maar de combinatie tussen chocola en wijn heeft mij nooit erg kunnen bekoren. Ik vind koffie er meestal het beste bij smaken. Water bij pure chocola is trouwens heel vies, wist je dat? Maar goed, kaas dus. Een verrassende combinatie vind ik PX-sherry met verse geitenkaas. Of gerijpte Barolo bij gorgonzola dolce. En palo cortado bij rijpe camembert.’

Lekker. Kun je zonder social media?
‘Moeilijk, vrees ik. Ze vreten soms te veel tijd, het is verleidelijk om maar door te scrollen, maar ze zijn toch een bron van nieuws en kennis, een plek om allerlei nieuwe dingen te ontdekken en een mogelijkheid om op een makkelijke manier contact te krijgen of te houden met allerlei mensen. Ik vind het ook heel leuk om bij allerlei wijnboeren, wijnmakers, restaurants en winkels virtueel rond te kunnen kijken; mensen en plaatsen waar je anders waarschijnlijk nooit iets van gezien zou hebben.’

Dat is waar. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
‘Mijn ouders hebben me geleerd dat je altijd moet proberen je in een ander te verplaatsen, je in te leven in het standpunt of gevoel van de ander. Wij mensen zijn geneigd onszelf als maat der dingen te nemen, maar het is goed om je te realiseren dat wat voor jou geldt, voor een ander helemaal niet hoeft te gelden. Dat kweekt begrip en mildheid voor elkaar, en dat kunnen we – zeker in het huidige opgefokte klimaat – heel goed gebruiken.’

Dat zouden meer mensen moeten doen inderdaad. Wat is je toekomstdroom?
‘Een wereld waarin niet het geld, maar het goede regeert – dat zou enorm veel problemen op onze aardbol oplossen. En ook: wijn zonder alcohol die echt helemaal smaakt als wijn met alcohol.’

Haha, wie weet… Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
‘Het lijkt me heel interessant om te lezen wat Martine van Zeventer van Avalon Wijn en Spijs op deze vragen antwoordt. Of een andere goede kandidaat: Job de Swart MW.’

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
‘Alleen maar dat het leuk is deel uit te maken van een gemeenschap die uit zulke diverse mensen bestaat, die door en dankzij wijn toch met elkaar verbonden zijn. Best mooi, toch?’

Fantastisch zelfs! Anda, dank je wel voor dit leuke interview. We gaan Martine en Job uitnodigen voor een  interview.

Lees ook deze interviews…

…Of ga naar de overzichtspagina.

Vrienden van EuroCave
This site is registered on wpml.org as a development site.