Wat is de houdbaarheid van wijn? Een veel gestelde vraag, waar eigenlijk alleen de wijnproducent en leverancier een goed antwoord op kunnen geven. Er zijn namelijk zoveel factoren die de houdbaarheid van wijn bepalen; wijnland, druiven, oogstjaar, rode wijn, witte wijn, etc. We geven onderstaand wat richtlijnen voor de houdbaarheid van wijn.
Houdbaarheid van wijn in het algemeen
Het overgrote deel van de wijnen die geproduceerd wordt, wel 90%, zijn wijnen die niet bedoeld zijn om lang te bewaren. Deze wijnen dienen bij voorkeur binnen een jaar, doch uiterlijk binnen 3 jaar opgedronken te worden. De houdbaarheid van wijn wordt mede bepaald door het zo laat mogelijk oogsten van de druiven, het vinificatieproces en de methode waarop de wijn gemaakt wordt. Wijnregio’s die veel bewaarwijnen produceren zijn de Franse Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Chablis en Sauternes. Ook de topwijnen uit Italië, Duitsland, Californië en Australië kun je prima bewaren.
Houdbaarheid van rode wijn
De druiven die o.a. in aanmerking komen voor langer bewaren zijn: Cabernet Sauvignon, Merlot (of een combinatie), Pinot Noir en Syrah. We verdelen de houdbaarheid van rode wijn in 3 groepen:
- Eenvoudig rood: binnen 2 jaar drinken. Deze wijnsoort wordt niet beter naarmate men hem langer bewaart.
- Groot rood en kostbaar rood: deze wijnsoort beschikt over een zogenaamd bewaarpotentieel. De mate van potentieel wordt bepaald door het oogstjaar.
- Bordeaux en Bourgogne: zijn zeer de moeite waard om te bewaren en groeien in de fles. De mate van groei wordt bepaald door het oogstjaar.
U ziet, houdbaarheid van rode wijn is niet eenduidig te zeggen en is erg afhankelijk van een reeks factoren.
Houdbaarheid van witte wijn
De druiven die o.a. in aanmerking komen voor langer bewaren zijn: Chardonnay, Riesling, Sémillon. We verdelen de houdbaarheid van witte wijn in 2 groepen:
- Eenvoudig wit: binnen 2 jaar drinken. Eenvoudig wit verliest, naarmate men hem langer bewaart zijn frisheid.
- Groot wit en kostbaar wit: deze wijnsoort is langer houdbaar en hoeft niet altijd binnen 2 jaar gedronken te worden.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat de houdbaarheid van witte wijn, korter is dan de houdbaarheid van rode wijn, maar natuurlijk zijn ook hier vele uitzonderingen.
Houdbaarheid van rosé wijn
Rosé wijnen worden niet gemaakt om lang te bewaren. De houdbaarheid van rosé wijnen is maximaal een jaar, dus bij voorkeur binnen een jaar drinken. Deze wijnsoort wordt beslist niet beter naarmate u hem langer bewaart.
Houdbaarheid van champagne en mousserende wijn
Mousserende wijnen worden over het algemeen gemaakt om binnen een jaar te drinken. Ze lijken qua bewaargedrag het meest op de houdbaarheid van witte wijn. Champagnes kunnen langer bewaard worden en kunnen zich nog goed ontwikkelen in de fles. Bewaar ze echter niet te lang, ook deze hebben een houdbaarheidsdatum.
Houdbaarheid van zoete wijn
De zoeten wijnen kunnen over het algemeen langer bewaard worden, tot zo’n 10 jaar. Maar let op: ook hierbij zitten wijnen die echt eerder gedronken moeten worden.
Houdbaarheid van geopende wijn
Als een fles wijn eenmaal open is, dient deze bij voorkeur dezelfde dag gedronken te worden. Doordat de wijn in contact komt met veel meer zuurstof dan goed voor hem is, zal deze namelijk heel snel oxideren.
Bewaren van wijn
Indien een wijn bewaard wordt, dient wel aan een aantal criteria voldaan te worden: een constante temperatuur tussen 10 en 14° C, een luchtvochtigheid tussen de 60 en 75%, donker, vrij van geuren, vrij van trillingen en liggend. Een prima oplossing bij afwezigheid van een natuurlijk wijnkelder is een wijnkast. Een wijnkast van EuroCave is voorzien van een warm en een koud circuit en zal het perfecte wijnbewaarklimaat nabootsen.
Bron: de Bruijn Wijnkopers