Wat is de beste oplossing voor uw geopende wijnen?
- De Wine Art zorgt ervoor dat de geopende wijnen worden gevacumeerd, zodat deze tot 10 dagen goed blijven. Tevens worden de wijnen op de juiste serveertemperatuur gebracht.
- Wie dat niet in huis heeft, kan ook een klein plastic waterflesje gebruiken, vertelt Moerdijk. “Daar schenk je wijn in over. Vervolgens knijp je de wijn tot het helemaal boven in het flesje zit, dan is de lucht eruit. Daarna draai je snel de dop erop en zet je het flesje in de koelkast of wijnkast.”
- Zet je geopende fles wijn niet op tafel, maar direct na openen in de Wine Art of afgesloten in de koelkast of wijnkast.
- Gebruik een speciale champagnedop voor flessen met bubbels.
Is de geopende wijn nog goed?
Om te bepalen of je een geopende fles wijn nog kunt drinken, kun je het beste je zintuigen gebruiken, zeggen de deskundigen. Wanneer het oxidatieproces te lang aanhoudt, wordt wijn namelijk smakeloos en leeg, zegt Moerdijk. “Het valt uit elkaar. Er blijft een ‘lege’ smaak zonder fruit over. De wijn kan ook bitter worden”, vult Van den Brink aan. Daarnaast kan de wijn volgens hem verkleuren. Witte wijn kan geel of bruin worden en rode wijn licht oranjebruin. Moerdijk: “Als je aan de fles ruikt en de geur is zuur of staat je tegen, dan kun je het waarschijnlijk beter niet meer drinken.”
Bron: NU.nl/Indra Jager, beeld: ANP