Interesse in het kopen van legendarische flessen? ’s Werelds meest vooraanstaande expert op het gebied van het herkennen van vervalste wijnen, Maureen Downey, deelt zes tips om te verzekeren dat je geen slachtoffer van fraude wordt.

Maureen Downey

Maureen Downey heeft een aantal van de meest beruchte vervalsers van de wijnindustrie zoals Hardey Rodenstock en Rudy Kurniawan gepakt. Haar bedrijf, Chai Consulting, werkt met de politie samen om vervalste wijnen die in wijnkelders van mensen terechtkomen te ontdekken.

Seminar vervalste wijnen

Downey geeft ook seminars over hoe iedereen vervalste wijnen kan leren herkennen. Hoewel u zou denken dat hiervoor een volledig forensisch laboratorium voor nodig is, zegt Downey: “Met een paar simpele hulpmiddelen en een beetje informatie, kunnen mensen gemakkelijk 90% van de vervalste wijnen herkennen.”

Downey deelt haar tips over hoe wijnen getest kunnen worden op authenticiteit.

Koop van een betrouwbare bron

Zorg dat u de persoon kent waar u de wijn van koopt. Downey adviseert om nooit te kopen van een niet-erkende handelaar, en dat een klant zelfs streng vooronderzoek zou moeten doen als het gaat om een ‘gerenommeerd’ bedrijf.

Controleer het papier van het label

UV licht blijkt erg handig te zijn bij het controleren van echtheid. Bepaalde coating middelen die gebruikt worden om het papier van een wijnlabel helder te maken, zoals siliconen, geven licht onder een UV lamp. Deze chemicaliën worden echter pas gebruikt vanaf 1950, dus als u een fles heeft van voor 1950, waarvan het label oplicht als een discobal wanneer deze onder UV licht gehouden wordt, dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen, zegt Downey. “Papier oxideert op een gelijkmatig tempo. Het zal niet in de ene hoek oxideren en in de andere hoek niet. Oxidatie is iets wat consistent zou moeten zijn over het gehele label.”

Kijk naar de kwaliteit van de bedrukking

Printtechnieken, één van Downey’s favoriete dingen om te onderzoeken, kunnen een vervalste wijn gemakkelijk verraden. “Historisch gezien, werd een groot aantal luxe wijnlabels gedrukt met de drukpers”, zegt Downey, “Men kan zeer gemakkelijk de effecten van de drukpers zien onder een vergrootglas, omdat het een omlijning geeft.” Vervalsers gebruiken vaak inkjet printers om labels te maken. “Als er pixels of gekleurde vlekken op het label te zien zijn, dan is dat het resultaat van het gebruik van een inkjet printer,” Zegt Downey.  Ook is er bij inkjet printers speciaal papier nodig om de inkt goed te laten pakken, volgens Downey. Zonder dit zal de inkt afschilferen wanneer de vervalser technieken gebruikt om het papier ouder te laten lijken. “Gewone inkt zou dat niet doen.”

Bestudeer de veroudering van het label zorgvuldig

Van labels die in een oven gebakken zijn tot labels die in smerige mengsels geweekt hebben, “de technieken om valse labels te verouderen zijn haast eindeloos,” zegt Downey. Toch kunnen belangrijke kennis en wat gezond verstand hierbij van dienst zijn.

“Papier oxideert op een gelijkmatig tempo,” zegt Downey. “Het zal niet in de ene hoek oxideren en in de andere hoek niet. Oxidatie is iets wat consistent zou moeten zijn over het gehele label.”

Kijk ook naar de gelijkmatigheid van de veroudering op de verschillende labels van de fles. Downey heeft verschillende voorbeelden gevonden waarbij de vervalser het label aan de voorkant, aan de achterkant en het vintage label los van elkaar heeft verouderd. “Als ze naast elkaar bekeken worden, klopt het dan niet meer,” zegt ze.

Concluderend, zegt Downey: “Een groot gedeelte van de verkleuring wordt veroorzaakt wanneer het label nog vlak is. De manier waarop verkleuring plaatsvindt wanneer het oppervlak vlak is, of wanneer het oppervlak cilindervormig is, is totaal verschillend.”

Controleer verkleuring en brandmerking op de kurk

De kurk van een fles wijn die meerdere tientallen jaren in contact is geweest met rode wijn zou een diepe verkleuring moeten hebben. Doordat flessen meestal horizontaal bewaard worden, zou de verkleuring moeten zijn doorgetrokken tot in de bovenkant van de kurk. Downey kijkt ook naar de brandmerken op de kurk voor tekenen van vervalsing.

“Soms verwijderen vervalsers de kurk door gebruik te maken van een Ah-so (een speciaal soort opener), daarna schrapen zij het vintage brandmerk eraf en zetten zij hier een nieuwe op,” wat vaak simpelweg het veranderen van slechts één cijfer is.

“Ik heb hier een ’61 Lafite die gemaakt is door Rudy Kurniawan,” zegt Downey, “als je het van dichtbij bekijkt, kun je duidelijk zien dat hij de ‘4’ van ‘1964’ heeft veranderd zodat het lijkt alsof er 1961 staat.”

Bezinksel controleren

“Is er wel bezinksel aanwezig maar beweegt het niet? Dit kan een teken zijn dat fraudeurs de wijn hebben verwarmd om over de jaren opgebouwd bezinksel na te bootsen.”

Bezinksel zou in oudere rode wijnen aanwezig moeten zijn; een fles die geen vaste stof bevat zou de alarmbellen moeten laten rinkelen. Oudere wijnen die naar behoren horizontaal zijn bewaard voor tientallen jaren zouden “dit duidelijk moeten laten zien”, zegt Downey, zelfs wanneer een wijn zichtbaar is geschud en het grootste gedeelte van het bezinksel is verspreid.

Echter, is er wel bezinksel aanwezig maar beweegt het niet? Dan kan dit een teken zijn dat fraudeurs de wijn hebben verwarmd om over de jaren opgebouwd bezinksel na te bootsen.

Naast wat simpel gereedschap zoals een UV lamp en een microscoop, is gezond verstand het  grootste hulpmiddel wat men kan gebruiken. “Als mensen naar elk van de bovenstaande losse factoren kijken, lijken deze het ontzettend logisch. Maar pas als u de factoren bij elkaar neemt, dan zult u in staat zijn om vervalsing te ontdekken,” zegt Downey.