Hoe breng je het proeven van wijn aan iemand over? Proeven is de kleur van de wijn bekijken, de geur/het aroma ruiken en dan een soort van slurpend proeven zodat er zuurstof bij de wijn komt. Natuurlijk spuug je de wijn daarna uit.

Mijn buurman Dennis is zich echt voor wijn gaan interesseren rond zijn 30ste. Mede via zijn zwager en de vriendin van zijn zwager is hij in aanraking gekomen met de betere wijnen. Naast goed koken, kochten zij (nu ruim twintig jaar geleden) al wijnen die iets duurder waren. Via een oom van zijn vrouw kwam Dennis in aanraking met wijnen uit de bordeauxstreek en andere bekende wijngebieden in Europa.
Vanwege mijn vak (culinair journalist en wijnproever) kom ik vaak in aanraking met bijzondere wijnen of ook wel sterke dranken. Onlangs ben ik met mijn buurman naar een wijnproeverij geweest van wijnen uit heel Frankrijk. Wijnen o.a. uit Zuid-Frankrijk, de Bordeaux en de Champagne kwamen voorbij. Waar begin je bij een wijnproeverij? Word je niet gelijk onzeker? Je gaat gewoon ergens heen en proeft. Mijn buurman proefde nu ook verschillen in kwaliteit. Wat voor hem belangrijk is, is sfeer. Het overbrengen van het gebied waar de wijn vandaan komt, de ontvangst en wellicht het aankleden van je tafel. Een verhaaltje opdreunen kan iedereen. En ik merkte ook het verschil in het proeven tussen ons doordat mijn buurman het sneller voor gezien hield.

Ik leerde veel grote wijnen kennen via mijn opa. Mijn opa had de mogelijkheid ze in zijn tijd ook veel goedkoper dan nu te kunnen kopen. Veel wijnen van de echt grote bordeauxwijnhuizen en ook Italië passeerden de revue. Ik weet nog goed dat mijn grootvader mij zomaar een wijn liet proeven en aan mij vroeg ’Wat vind je ervan?’ Ik zei ‘Vind de wijn niet zo bijzonder’. Het bleek een Château Yquem uit de Sauternes te zijn (bordeauxstreek). Dat is de duurste zoete wijn die er bestaat. Ik zou de wijn nu anders beoordelen. Overigens vond mijn opa er ook niks aan.

Om op mijn buurman terug te komen, de sfeer rondom een wijn bepaalt veel voor hem. Zoals bij zovelen smaakt de wijn op vakantie vaak veel beter dan thuis. Mensen zijn makkelijk beïnvloedbaar of ze laten zich graag imponeren.

Daarnaast waren wij het er samen over eens dat het soort glas veel verschil uitmaakt. Wij deden bij mij thuis een test met twee verschillende glazen (Schott Zwiesel (links) en Spiegelau (rechts) voor rode wijn. Een eenvoudig en een luxe dun wijnglas. Wij dronken samen een ‘Champs du Lièvre’ Minervois La Livinière 2020, die 18 maanden op hout is gerijpt. Omdat de naam van een dorp op het etiket erbij wordt genoemd is het ook een Cru (betekent gewas); de hoogste kwaliteitsaanduiding in de wijnstreek Minervois (Zuid-Frankrijk). Natuurlijk moet je die wijn dan in een karaf presenteren. Om de wijn te openen, zoals je dat pleegt te zeggen. De wijn was uitzonderlijk goed. Mijn buurman proefde gelijk een smaak van chocolade naar boven komen. Dat klopte exact. Veel van wat hij geleerd heeft over wijn, heeft hij via mij geleerd, zei hij tegen mij. Dat vind ik een hele eer om hem dat te horen zeggen.

Zijn favoriete wijn, die wij samen met zijn vrouw hebben geproefd, is een rode wijn van Smith Haut Lafitte 2016 uit de Pessac-Léognan (Graves) in de bordeauxstreek. Om de zoveel tijd bereidt mijn buurman een bijzondere maaltijd, waar ik dan een witte en rode wijn en een champagne bij uitzoek. Soms laat ik het verschil proeven tussen andere mousserende wijnen uit Franrijk of Italië. Daar leer je van. Champagne is voor mij de mousserende wijn. Wij proeven samen niet de gemiddelde wijnen.

Vijftig jaar lang ging ik met mijn ouders (en deels met mijn grootouders) in Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon) op vakantie. Wij hadden daar een huis in het wijngebied Minervois. Bij de goede vrienden die we daar hadden, draaide het leven om lekker eten en wijn en andere zelfgemaakte alcoholische drankjes. Toen wij het huis in Frankrijk recentelijk verkochten kreeg ik 60 wijnen uit mijn verzameling aldaar terug. Bijzondere dessertwijnen uit Zuid-Frankrijk (o.a. Banyuls en Maury) en Vin Jaune uit de Jura. Deze wijnen kunnen namelijk zeer oud worden. Maar ja, waar laat je 60 wijnen. Door geluk en hard werken kon ik mij een wijnkast van Eurocave uit Frankrijk permitteren. Daar rusten de wijnen nu. Daarnaast verzamelde ik andere wijnen uit Europa.

Ik kreeg ooit het advies van een beroemde wijnschrijver en wijnkenner uit Engeland, Oz Clarke, om verschillen te kunnen proeven in wijnen moet je gewoon serieus blijven proeven. Daar leer je veel van. Voor mij is hij de ‘Wine wizard of Oz’.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)