Heeft u een wijnfles open gemaakt die u niet dezelfde dag gaat consumeren? Dan is het slim om te zorgen dat de wijn langer houdbaar blijft, anders kunt u hem hoogstwaarschijnlijk de volgende dag weggooien.

Vacumeren met Vacu Vin

De Vacu Vin is bekend als systeem om geopende wijnen goed te houden. Het idee erachter is om de lucht in de fles weg te halen, zodat de wijn niet in contact met zuurstof komt en dus minder snel oxideert. Het idee is goed, maar in de praktijk werkt het toch niet optimaal.

Vacu Vin biedt geen 100% zekerheid

Vacu Vin werkt met een handmatige vacuümpomp. Er wordt dus niet gemonitord hoeveel lucht uit de fles gehaald wordt. Daarbij kan bij het Vacu Vin systeem ook niet gemeten worden of gedurende de tijd dat het Vacu Vin dopje erop zit geen lucht bij de wijn komt.

Wine Art vacumeersysteem – voor particulieren

EuroCave biedt een beter alternatief, de Wine Art. De Wine Art is een compact apparaat waar 2 flessen wijn in geplaatst kunnen worden. Een dichte fles wijn wordt op drinktemperatuur gebracht (2 x wit, 2 x rood of 1 x wit en 1 x rood) en als een fles wijn eenmaal geopend is, wordt deze automatisch tot het juiste niveau gevacumeerd én al de tijd dat de fles wijn in de Wine Art zit, wordt gemonitord dat het vacuüm exact goed blijft, in tegenstelling tot de Vacu Vin.

Wine Bar vacumeersysteem – voor professionals

Door de professionele gebruiker wordt Vacu Vin ook vaak toegepast. De geopende flessen wijn worden aan het eind van de dag voorzien van een Vacu Vin dop en op de bar (rode wijn) of in de koeling gezet (witte wijn). Dat kan natuurlijk veel beter met de speciaal voor de professionele gebruiker ontwikkelde Wine Bar 2.0 (voor 2 wijnflessen) en de Wine Bar 8.0 (voor 8 wijnflessen).

De tegenhanger van vacumeren: een laagje stikstof op de wijn

Een andere manier van het conserveren van de wijn is in plaats van vacumeren een laagje stikstof op de wijn aan te brengen, met als doel de wijn niet in contact te laten komen met de zuurstof in de lucht. Vaak wordt het meteen gecombineerd met een tapsysteem, omdat de stikstof onder druk de fles wordt ingebracht (zie bijvoorbeeld Vin au Verre 8.0 voor professioneel gebruik). Er zijn voor en tegenstanders van dit bewezen systeem, maar het is zeker effectief.

Vacumeren onafhankelijk getest

Onderzoekers van Institut Universitaire de la Vigne et du Vin in Dijon onder leiding van Régis Gougeon hebben gedurende 8 maanden experimenten uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was het meten van de effectiviteit van de Wine Art in het bewaren van geopende wijnflessen. Deze experimenten bevestigden dat het verouderingsproces wordt vertraagd door het vacuüm boven wijn in de fles. De oxidatie van de wijn wordt vertraagd zonder de smaken en aroma’s te verstoren. “We wilden ook de effecten van diverse inerte gassen meten op de hoeveelheid van opgeloste zuurstof in de wijnen.” verklaart Régis Gougeon. Deze experimenten toonden aan dat stikstof even effectief is als argon en het vacuüm principe zoals toegepast is door de Wine Art dezelfde resultaten bereikt zonder toepassing van inerte gas. Lees het hele onderzoek.

Wilt u meer weten over de verschillende systemen om geopende wijnen te conserveren?

Voor particulieren:

  • Wine Art, voor 2 flessen op drinktemperatuur en automatisch vacumeren
  • Tête à Tête, voor 10 flessen op drinktemperatuur en 2 vacuümpompen
  • Inspiration, wijnkast voor inbouw in de keuken met 1 vacuümpomp

Voor professionals:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *