Zoals de titel al aangeeft wordt deze belangrijke beurs (ieder jaar) in Parijs gehouden. Er worden zowel alcoholhoudende dranken (wijn en gedistilleerd) als alcoholvrije dranken (o.a. cocktails, gin, mousserend en wijn) gepresenteerd.
Ik concentreer me hoofdzakelijk op producten waar alcohol inzit omdat ik nog geen enkel product gevonden en geproefd heb zonder alcohol dat ik de moeite waard vind. En ik probeer ze echt. Wijn zonder alcohol is vaak als een ouderwetse augurk uit Frankrijk; zuur en niet te drinken.
De beurs duurt 3 dagen (12 t/m 14 februari) en hij werd maandag om 12.30 uur door de Franse minister van landbouw en voedselsoevereiniteit, Marc Fesneau geopend. Symbolisch werd er een lint doorgeknipt.
Een strak proefschema op de beurs is zeker aan te raden anders is het moeilijk kiezen. Er zijn zeven grote hallen. Als pers kom je ook bij de grote huizen binnen.
Ik ben zeker ook een liefhebber van gedistilleerde dranken. Het familiebedrijf ‘Cognac Ragnaud-Sabourin’ ken ik al vrij lang. Het bedrijf bestaat sinds 1850. De familie Ragnaud-Sabourin’ (bijna 5 generaties) heeft 35ha wijngaard in het gebied Grande Champagne (1er Cru). Dit is het mooiste gebied in de cognacstreek. Voor de cognacs worden drie soorten druivenrassen gebruikt: Ugni Blanc, Folle Blanche en Colombard. Sommige merken voegen karamel toe om hun product donkerder te krijgen. Hier wordt dat absoluut niet gedaan. Cognac is niet alléén een godendrank voor na het eten bij koffie of bij een sigaar maar kan ook bij vlees-, kazen, desserts of andere gerechten geschonken worden. Hun topcognac is ‘Paradis’ waarvan 90% (eau de vie) honderd jaar oud is en ruim duizend euro per fles kost.
Daarnaast kom je ook aparte producten tegen als Oekraïense avocado wodka, Chinese Baijiu, een categorie van traditionele, gedistilleerde alcohol gemaakt van graansoorten; o.a. van sorghum, rijst, millet (gierstsoort), mais of tarwe. Het is een smaak die wij Europeanen niet kennen. Sommigen worden in keramieken potten bewaard in de kelders. Dat kan oplopen tot 20 jaar. De prijs van een fles van 500ml kan wel € 400,- zijn.
De grootste producent van mousserende wijnen is Bottega uit Italië. Hun prosecco’s zijn de meest verkochte mousserende wijnen ter wereld. Hun nieuwe range prosecco bevat onder in de ziel van de fles een lichtje dat aan en uit kan en de fles verlicht. Daarnaast produceren ze o.a. wijnen, likeuren en grappa (gedistilleerde alcoholische drank). Grappa werd vroeger van de schillen en pitjes van de druiven geproduceerd. Het is een mooi en groot bedrijf geworden waarvan Sandro Bottega de eigenaar is.
Ook wordt er altijd een grote overzichtsproeverij van wijnen van de Union Grand Crus Bordeaux gehouden. Dit keer was jaargang 2021 aan de beurt. Dat was zeker geen topjaar met 20% minder opbrengst dan gemiddeld. Het zijn harde wijnen uit een koel jaar. Maar wellicht met enkele uitschieters.
Mijn moment van ‘het kan niet waar’ zijn was dat ik van Bernard Magrez een foto mocht maken. Hij is een Franse wijnmagnaat (hoofdzakelijk van bordeauxwijnhuizen) en een beroemdheid in de wijnwereld (zie foto). Dit zijn al kleine krenten uit de pap. Maar als je wordt uitgenodigd voor een soirée in het driesterrenrestaurant ‘LEDOYEN’, dat is opgericht in 1792, is dat wel heel erg bijzonder. Daar zwaait chef-kok Yannick Alléno de scepter.
Met de beste bordeauxwijnen uit het gebied Graves (waarvan Château Haut Brion de lijst aanvoert) en het champagnehuis Laurent Perrier. Haut Brion is van de categorie van cinquièmes (5e) Grands Crus Classés (hoogste wijnklasse) in Bordeaux een premier (1e) Grand Cru Classé. Je betaalt er dan ook een vermogen voor. Deze classificatie van bordeauxwijnen stamt uit 1855. De rode en witte wijnen zijn van een uitzonderlijke goede kwaliteit. Laurent Perrier is een champagnebedrijf dat zijn origine vindt in 1812. De champagne ‘Grand Siècle’ (grote eeuw) is een jaargang champagne en behoort tot de beste van het huis. Het champagnehuis bevindt zich in Tours-sur-Marne. Er werden op de soirée allerlei kleine hapjes/amuses, vooral vegetarisch, geserveerd, een superieure kaastafel en rond 21.00 uur vlees en meer. Zo’n kaastafel heb ik lang niet gezien. De Franse kazen waren ongelofelijk goed. Mensen verdrongen zich dan ook om de kazen te bemachtigen.
In mijn volgende verhaal ga ik op ‘WineParis’ door omdat er nog zoveel over te vertellen valt.
Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders
Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders
- Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
- Ambassadeur van het wijngilde Minervois
- Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
- Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)