Champagne is en blijft mij enorm boeien. Het is een mousserende wijn die vaak voor en door de ‘rich en famous’ wordt geschonken en gedronken. Des te bekender het champagnehuis is, des te meer betaal je voor het product.

Het familiehuis Bollinger is daar één voorbeeld van. Mede dankzij de films van James Bond 007 heeft dit champagnemerk een grotere bekendheid gekregen. Sinds 1829 worden er in het wijndorp Aÿ, in de champagnestreek, door het familiebedrijf Bollinger fantastische champagnes geproduceerd. Joseph Jacob Placide Bollinger stond aan de wieg van het bedrijf. Het is een uniek huis omdat ze als één van de weinigen over 170 hectare aan wijngaarden bezitten die bijna allemaal Premier of Grand cru zijn. Daarvan bevindt zich 28 hectare in het champagnedorp Aÿ. De 120 hectare voorziet in 60% van de productie. De rest van de wijndruiven is afkomstig van andere wijnboeren waarmee ze een contract hebben afgesloten. Van de champagnes die ik op WineParis mocht proeven was de Bollinger R.D. Vintage 2008 geweldig. Maar de wijn kost dan ook € 444,- per fles als je het bij Bollinger besteld. Helaas kan dat alleen in Frankrijk zelf worden gekocht of ter plaatse bij het bedrijf. R.D. betekent (récemment dégorgé). Dat wil zeggen dat de champagne na een rijping van minimaal 8 jaar maar ook wel 20 jaar van zijn bezinksel wordt ontdaan. Daarna wordt voor het definitieve afsluiten van de fles de ‘liqueur d’expédition’ (suiker met wijn vermengd) toegevoegd. Het percentage aan suiker in de ‘liqueur’ bepaalt wat voor type champagne het wordt.

Voorheen had ik nog nooit van het champagnehuis M. Hostomme gehoord. De naam Hostomme komt van over de Noordzee. Ze maken er een zeer bijzondere Champagne genaamd ‘Vikka Blanc de Blancs Grand Cru 2010’ Immersion 2022. De naam ‘Vikka’ werd gekozen als ode aan hun voorouders en een offer aan de zee. Vik betekent ‘de baai’ en Vika ‘avonturier’ in het oud Noors.

Het jaartal 2010 duidt op champagne uit dat jaar (die voor dit product is gebruikt) en in 2022 is de champagne uitgekomen. ‘Blanc de Blancs’ wil zeggen dat alleen het sap van witte wijndruiven mag worden gebruikt. De schil van een wijndruif bepaalt de kleur van het sap. Daarom kan de wijn alleen van het witte druivenras chardonnay worden geproduceerd. ‘Immersion’ betekent onderdompeling.

Deze champagne is ‘geboren’ in het plaatsje Chouilly in het departement Marne. Het is een ‘Grand Cru’ gemeente. Hoogste kwaliteit voor champagne. Een aantal flessen van deze champagne zijn 12 maanden op 13°C graden op 60 meter diepte in de Atlantische oceaan (bij Bretagne) bewaard. Deze champagne kreeg daardoor een puur en fris boeket met een complexe zilte, oesterachtige en rijp wit fruitachtige smaak. Dit proces van bewaren kwam de mousse (belletjes) in de champagne ook ten goede. Het is een redelijke champagne maar of hij nou heel spannend is dat vraag ik mij af.

Champagnemerk Hoxxoh is een vreemde eend in de bijt. Hoe je de naam ook leest of uitspreekt hij blijft altijd hetzelfde. En elk levend wezen heeft een Hox gen in zijn lichaam. Het zorgt voor symmetrie in je lichaam.

Bij het bedrijf horen 23 hectaren wijngaard. Alle champagneflessen zijn voorzien van een van een lichtje dat maximaal 6 uur kan branden. Je kunt het zelf aan/uit zetten. Sommige flessen hebben robijntjes en sommige bladgoud op de fles. Dit is
marketingtechnisch erg slim. Maar het zijn ook goede champagnes. In deze Champagne ‘Grand Cru’ zit een druppel van de champagne ‘Heidseck Monopole 1907’. Dit moet een uitzonderlijk champagnejaar geweest zijn. De 3.000 flessen champagne die op het schip Jönköping lagen, dat verging ergens bij Scandinavië, waren bestemt voor Tsaar Nicolas II van Rusland. Het schip was door een Duitse onderzeeër in 1916 tot zinken gebracht. In 1998 heeft een Zweedse onderzeeër die op expeditie was het schip gevonden. Er zijn 2400 flessen ‘Heidseck Monopole’ teruggevonden. Het schijnt dat zo’n fles € 30.000 per stuk kost. De keldermeester van het bedrijf was nogal onder de indruk van de kwaliteit van deze champagne.

Champagne wordt over de breedte steeds duurder. De vraag naar champagne is en blijft groot. Of de prijs van sommige champagnes gerechtvaardigd is laat ik in het midden. Ik weet wel dat het productieproces soms lang en kostbaar is. Bijna alles wordt duurder maar je kunt het ook overdrijven.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)