Dungesneden gamba’s

Voorgerecht voor 4 personen – 15 minuten voorbereiden + 15 minuten wachten + 5 minuten bereiden

Een erg lekker en eenvoudig voorgerecht. Hou je over, dan kun je het makkelijk bewaren.

Ingrediënten

  • 1 kilo gamba’s (diepgevroren) maat 16/20 of 13/15, ontdooid, geeld en schoongemaakt
  • 8 el olijfolie (extra vierge)
  • Grof zeezout
  • Peper
  • Tuinkers (garnering)

Keukengerei

  • Klein keukenmes
  • Plastic folie

Bereiding

  1. Controleer de gamba’s zorgvuldig, ze moeten helemaal schoon zijn en ook het darmkanaal moet helemaal verwijderd zijn.
  2. Snijd en hak ze grof.
  3. Neem de gehakte gamba’s in je handen en maak er een compacte bal van.
  4. Pak een stuk plastic folie en leg de bal erop.
  5. Rol de bal in het plastic uit totdat er een ‘worst’ ontstaat.
  6. Herhaal het rollen een paar keer zorgvuldig.
  7. Prik met een vork of tandestoker wat kleine gaatjes in het plastic, zodat je nog zoveel mogelijk lucht uit de ‘worst’ kunt rollen.
  8. Leg de rol 15 minuten in de vriezen om makkelijker te kunnen snijden.

Serveren

  1. Snijd met de hand niet te dunne plakken af en leg elk portie op een bord.
  2. Laat de borden staan tot de vis op kamertemperatuur is gekomen.
  3. Schenk er wat olijfolie over en breng op smaak met peper en grof zeezout.
  4. Garneer met wat tuinkers.

Smakelijk eten!

Wijnkeuze

Bij deze dungesneden gamba’s komt de Ackerman Muscadet de Sevre et Maine sur Lie heel goed tot zijn recht.

  • ZICHT/KLEUR – Strogeel
  • GEUR – Fruitig en citrusvruchten
  • SMAAK – Citrusvruchten, bloemen en mineralen
  • AFDRONK – Lang en verfrissend
  • GERECHT – Heerlijk bij mosselen, garnalen, kreeft of bij een quiche
  • BIJZONDERHEDEN – Sur lie wil zeggen dat de wijn volgens een specifieke traditionele methode gemaakt is. Die methode is in 1977 vastgelegd en vereist dat nadat de wijn uitgegist is, deze zeker vier tot vijf maanden op de droesem, een lie, moet rijpen. Op de bodem van de wijnvaten hebben de gisten en andere vaste delen geen zuurstof ter beschikking waardoor er een nieuw gistingsproces ontstaat, met onder meer het gevolg dat de wijn meer smaak zal bevatten.

bron: Winelife en Mitra