Wijn in een karaf staat mooi en heeft glamour, maar dat is niet de enige reden om de wijn vanuit de fles in een karaf te schenken…

Decanteren

Decanteren doet u heel voorzichtig bij wijnen waar bezinksel in zit. Bezinksel of depot bestaat uit kleine, natuurlijk vaste deeltjes die zich tijdens de ontwikkeling van de wijn hebben gevormd. Ze zitten op de bodem of tegen de fleswand. Bezinksel komt voor bij ongefilterde en oude wijnen en bij vintage port.

Hoe gaat u te werk?
Decanteren doet u dus heel voorzichtig, met vaste hand. Het is de bedoeling dat u een fles wijn rustig uit schenkt tot het moment dat het bezinksel bij de hals van de fles is. Om dat beter te kunnen zien, kunt u achter de wijnfles een lichtbron plaatsen. Stop met schenken als het bezinksel uit de fles dreigt te komen.

Hulpmiddelen
Er zijn decanteertrechters met een zeefje die het bezinksel opvangen. Eventueel voldoet een theezeefje ook.

Karafferen

Karrafferen doet u juist bij jonge wijnen die nog stroef zijn en/of waarvan de aroma’s zich nog niet helemaal hebben ontwikkeld. Door de wijn in een karaf te schenken, komt hij in aanraking met zuurstof en wordt hij geuriger, voller en zachter.

Hoe gaat u te werk?
Karafferen mag dus wild en onstuimig. Het is juist de bedoeling dat er veel zuurstof bij de wijn komt. U mag de wijn zelfs een paar keer overschenken in een andere karaf.

Hulpmiddelen
Er zijn karaffen met een beluchtingstrechtertje. Als u de wijn daarin schenkt, verdeelt de wijn zich langs de wanden van de karaf en komt zo extra veel met de zuurstof in aanraking.

Bron: Het Wijninstituut