Nationaal en internationaal bekend, van Zeeuwse oesters en kreeft tot aan proosten op 10 km hoogte bij de KLM!
Of je je nu op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland bevindt en in het pittoreske plaatsje Brouwershaven een authentiek Zeeuws visje eet of de afgelopen jaren comfortabel onderweg was naar een buitenlandse bestemming in de KLM World Business class, de wijnen van de Wijnhoeve De Kleine Schorre hebben nationaal en internationaal aanzien verworven en dat is niet voor niets!
In het noorden van de zonnigste provincie van Nederland vinden we een van de acht wijngaarden van Zeeland. Te midden van een authentiek zwart geteerde schuur uit 1735 is het wijnareaal in het plaatsje Dreischor inmiddels 12 ha groot. Met ruim 50.000 wijnstokken is Wijnhoeve De Kleine Schorre een van de grootste wijnbedrijven in Nederland.
Al vanaf het prille begin (2001) werkt wijnboer Johan van de Velde samen met het gerenommeerde Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or, waar ook de basis lag voor de strenge selectie van druivensoorten. Want wat voor druiven plant je in een gebied waar zon, zout, de altijd waaiende Zeeuwse wind en de traditie van visserij het terroir bepalen? Daar heeft men in Dreischor een mooie naam voor: ‘de Zeeuwse Zilte Zaligheden’. Mijn culinaire hart slaat er in ieder geval al harder van. Het is dan ook niet vreemd dat er uiteindelijk gekozen is voor de druiven Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois uit de Elzas. Naast de gastronomische karaktertrekken voelen deze druiven zich als een vis in het water in het Zeeuwse microklimaat.
Uit het assortiment van de wijnhoeve proefde ik de Schouwen-Druiveland Gris+ 2018. De Pinot Gris is de introverte neef van de Pinot familie. Zijn frisse maar neutrale Italiaanse neefje, genaamd Pinot Grigio, is een vaak geziene gast op terrassen. De Franse kant van de familie is daarentegen niet altijd beendroog, maar wel degelijk aromatisch te noemen. Deze Zeeuwse variant heeft een jaartje extra flesrijping ondergaan in mijn klimaatkast en bij het inschenken schitterde de wijn in het glas met een licht goudgele kleur. De soms wat licht aanwezige tinteling in een dergelijke wijn was weliswaar verdwenen, maar ondanks dat verraste de altijd iets ingetogen druivenvariëteit mij in zijn voordeel.
Zonder de wijn rond te laten gaan in het glas (walsen genaamd) komen de geuren van witte bloemen en rijpe peren al naar boven uit het glas. De neus is intens en de gelaagdheid aan geuren van citroenzest, abrikoos, nectarine tot aan een lichte yoghurttoon. Zuivel geuren ontstaan in de wijn door gebruik van malolactische gisting, een proces waarbij harde appelzuren worden omgezet naar zachtere melkzuren. In de aanzet van de smaak heeft de wijn aroma’s van rijp tropisch fruit, zoals ananas en meloen, welke later worden vergezeld door iets ziltigs en mineraals. Natuurlijk ontbreekt ook het typische Pinot Gris ‘aromatiek’ van rozenblaadjes en een zweem rook niet, maar dan wel heel subtiel. De aanwezige zuren zijn in balans met het aanwezige fruit. Het mondgevoel is vol en de afdronk van rijp aanwezig fruit blijft prettig hangen.
In de zomer zou iedereen moeten afreizen naar Zeeland om te genieten van de schitterende stranden, de schilderachtige dorpjes en de lekkernijen welke het land en de zee brengt. En vergeet dan vooral niet om langs te gaan bij de Kleine Schorre, want zeg nu zelf, puur vakmanschap en kwaliteit kan toch niemand negeren?
Cheers!
Deze gastblog is geschreven door Dennis Doorakkers
Mijn naam is Dennis Doorakkers, oprichter van Vino Vita. Wijn is mijn grote passie. Ik drink graag een goed glas en ben vooral zeer geïnteresseerd in het verhaal achter de wijn. Mijn liefde voor wijn en al die mooie verhalen wil ik graag met je delen.