Laat je niet intimideren door al die chique wijnbeschrijvingen of de lawaaierige en minder “nette” activiteiten waarmee de professionals proeven. Als je zoveel mogelijk over de wijn te weten wilt komen, de wijn wilt herkennen en wilt waarderen, dan zal je alle mogelijke zintuigen moeten gebruiken waar je over beschikt. Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s’en.

SEE (ZIEN)

Het glas moet voor niet meer dan één derde gevuld zijn. Je dient het glas vast te houden aan de onderkant van de steel of de voet en je hand (met een eigen geur) zo ver mogelijk van de opening af houden. De kleur dien je tegen een witte achtergrond te bekijken. Je kunt hierbij het glas schuin houden om meer detail te zien. Vergelijkbaar met een helderziende die in een kristallen bol staart, kan het inspecteren van de wijn in het glas veel helpen voorspellen van wat je ruikt en proeft. De kleur, diepte en intensiteit van een wijn geeft een indicatie voor zijn leeftijd, concentratie, body en algehele stijl.

Tip: witte wijnen krijgen meer kleur naarmate ze ouder worden, terwijl rode wijnen kleur verliezen.

02. Regarder Credit Ryan Mcamis

Evaluatie van de visuele kwaliteiten van de wijn

SWIRL (WALSEN)

Walsen is belangrijk om de wijn van zuurstof te voorzien en “open te maken”. Deze soepele, ronddraaiende beweging onthult de complexiteit van een wijn, en zal de intensiteit verhogen in zowel de meest jonge, weelderige bottelingen als die van oude schoonheden.

03. Tout Est Dans Le Poignet Credit Ryan Mcamis

Het zit hem in de pols

SNIFF/SMELL (RUIKEN)

Wees niet bang om je hele neus in het glas te steken. Wijnen met een gemiddelde tot uitgesproken intensiteit hebben zo’n diepe duik niet nodig, maar anderen zijn in het begin misschien wat verlegen. Keer in deze gevallen terug naar stap 2 en draai nog wat rond. Aroma is meestal waar je al die coole, excentrieke wijnbegrippen als “kattenpis”, “natte hond” en “gegrilde watermeloen” hoort.

04. Et Pif En Plein Dans Le Mille Credit Ryan Mcamis

Recht op je neus

SIP (NIPPEN)

Het duurt een tijdje om daadwerkelijk een wijn te proeven tijdens het onderzoeksproces, maar het is vaak het wachten waard. Bovendien moeten alle voorgaande stappen een redelijk goed idee geven van hoe de wijn in de mond zou moeten overkomen. Als professionals wijn proeven, constateer je misschien een aantal onaangename en ronduit walgelijke geluiden, maar er zijn redenen voor. Het slurpen en spoelen zorgt ervoor dat de wijn alle delen van de tong en mond raakt. Zo kan de slok zoetheid, zuurgraad, bitterheid en tannines meten en het algemene mondgevoel identificeren. Aanzuigen van lucht zorgt voor verdere beluchting van de wijn en het helpt vluchtige componenten waarnemen.

Hier zoek je naar primaire kenmerken (fruit, bloemen en kruiden), secundaire kenmerken (aan eiken en gisting gerelateerde smaken) en tertiaire karakteristieken (die het gevolg zijn van flesveroudering, zoals paddenstoel, tabak en noten), afhankelijk van de leeftijd van de wijn.

05. Une Question De Bon Gout Credit Ryan Mcamis

Een kwestie van goede smaak

SAVOR (GENIETEN)

Hier komt de finish van het proeven. Je wilt de uiteindelijke essentie van een wijn proeven. Hier zoek je niet alleen naar lengte, maar ook naar fruit, zuurgraad, tannine en textuur. Wanneer een wijn je met een overweldigend verlangen naar een ander slokje verlaat, weet je dat je een winnaar hebt gevonden.

06. Et Surtout Profitez Credit Ryan Mcamis

Vergeet niet te genieten

Laatste tip

Als een jonge wijn een veel betere afdronk heeft dan zijn smaak in de mond, heeft hij waarschijnlijk wat beluchting nodig of zelfs iets meer tijd in de kelder.

Door Marschall Tilden III
Gecertificeerde wijnspecialist van de Society of Wine Educators.