De 10 mousserende wijnen van mijn leven

Door Joris Bijdendijk (Rijks*, Amsterdam)

Er zijn maar weinig musea in de wereld die een restaurant met een Michelin-ster hebben. Het Rijksmuseum in Amsterdam is een ongelooflijke uitzondering.

De keuken wordt geleid door de charismatische Joris Bijdendijk. De vriendelijke reus is een verstokte francofiel die zijn sporen heeft verdiend in Zuid-Frankrijk bij de ontvangers van meerdere Michelinsterren, de gebroeders Pourcel.

Zijn zeer eigenzinnige keuken is een ware ‘tour de force’ – ze is toegankelijk en toch ongelooflijk ondernemend. Dit is des te meer een prestatie als je meer dan 130 couverts per dag verzorgd, logisch dat zijn prestatie is bekrachtigd door Michelin.

De wijnkaart, ontworpen samen met sommelier Isabelle Chow, is al even succesvol – Chow zelf werd onderscheiden door Wine Spectator. Van de felicitaties en prestigieuze kaart tot de lokale smaak (dit is zonder twijfel de meest uitgebreide kaart van Nederlandse wijnen ter wereld!), hij getuigt van een oprechte nieuwsgierigheid naar wijnen uit andere klimaten… De kaart voldoet aan vele eisen, waaronder die van mousserende wijnen, champagnes en andere mousserende wijnen.

“Ik heb een speciale band met Frankrijk, dus champagne ligt me na aan het hart. Toch haal ik evenveel plezier uit alle soorten mousserende wijnen, mits ze goed gemaakt zijn. In Nederland is Prosecco lange tijd het populairst geweest, maar de smaak verandert en dat is een goede zaak.” Joris Bijdendijk stemde ook in met het opstellen van zijn lijst met top mousserende wijnen, die op één dag geproefd werden, maar voor altijd in zijn hart blijven. En hij geeft ons zelfs per wijn een korte proefnotitie!

  1. Champagne : Ulysse Colin, ‘Les Enfers’, Extra Brut 2014

“Ulysse Colin is een van de nieuwe sterren van de Champagne. Zijn ‘Les Enfers’ zijn goddelijk, ongelooflijk complex en vol met onstuimige smaken. Maar pas op, ze zijn schaars”.

  1. Champagne : Pierre Peters, “Les Chétillons Grand Cru”, Brut 2008

“Een absoluut klassieke vintage Chardonnay die slechts een half dozijn keer is uitgebracht sinds de eeuwwisseling. 2008 is een uitstekend jaar en de eerste die een gedeeltelijke malolactische gisting gebruikt. De mineraliteit op de afdronk, met zijn fruitaccenten, beneemt je de adem”.

  1. Cava (Spain): Recaredo Corpinnat Gran Reserva, “Turo d’en Mota”, Brut Nature 2004

“De afgelopen jaren heeft Cava enkele ups en downs gekend. De Corpinnat goedkeuring, die biologische producenten groepeert die met de hand oogsten en hun eigen wijnen produceren, is een betrouwbare keuze. De familie Recaredo maakt een van de beste wijnen in de Penedès regio, en de Turo d’en Mota is een schitterend voorbeeld”.

  1. Crémant du Jura (France) : Domaine Tissot, “BBF”, NV

“Bénédicte en Stéphane Tissot behoren tot de meest indrukwekkende wijnbouwers van de Jura. Hun stille wijnen behoeven geen introductie, maar ook hun Crémant is zeker het proberen waard. Hij is helder, weelderig, fris en smakelijk, met die unieke typiciteit van de lokale Chardonnays”.

  1. Sekt (Germany): Reichsrat von Buhl “Reserve Sekt”, Brut NV

“Sekt is misschien niet de meest bekende stijl van mousserende wijn buiten de Duitstalige landen, maar hij verdient het echt om ontdekt te worden. Reichstrat von Buhl is een ijkpunt in Duitsland. De wijn is ‘toasted’, smakelijk en fris. Puur genieten!”

  1. Champagne: Krug, “Grande Cuvée”, 164e Édition Brut

“Met een filosofie die ernaar streeft om een bijna fantasie iteratie van Champagne te produceren, legt Krug de lat zeer hoog. Met dit label bereikt de kunst van het mengen nog grotere hoogten. En als de toonaangevende huizen het goed doen, waarom zou je dan niet toegeven?”

  1. Champagne : Olivier Horiot, “Sève”, Brut Nature NV

“Olivier Horiot staat mijlenver af van het beeld van ‘blingy’ Champagnes. Zijn wijnen zijn puur, ongefilterd, biodynamisch en volledig natuurlijk. En deze specifieke, door saignee gemaakte rosé, heeft de toepasselijke naam ‘Sève’ of sap, voor het bloed van de aarde.”

  1. Champagne : Égly-Ouriet, “Les Crayères”, Brut NV

“Dit is hoogstwaarschijnlijk de mooiste uitvoering van de Montagne de Reims. Hij komt uit Ambonnay, de Pinot noir hemel, en is een zeer rijpe Grand Cru, meesterlijk gevinteerd door Francis Égly. Pure magie”.

  1. Champagne: La Closerie, “Les Béguines” Brut Nature 2017

“Waarschijnlijk een van de meest succesvolle wijnen van Jérôme Prévost. Hij is niet alleen toegankelijk en verrassend, maar vooral het toonbeeld van compromisloze normen. Pinot meunier wordt in al zijn glorie tentoongesteld, met een delicaat contrapunt van Chardonnay en Pinot gris”.

  1. Champagne : Jacques Selosse, “Les Carelles Grand Cru”, Extra Brut NV

“De derde generatie Champagne genieën. Na Jacques en Anselme geeft Guillaume Selosse nu vorm aan de toekomst van het in Avize gevestigde huis in de Côte des Blancs. Met zijn zuiverheid en precisie is dit gewoon een van de groten”.

Rijks, Museumstraat 2, 1071 XX Amsterdam, Nederland

020 674 7555 – rijksrestaurant.nl