• Chocoladetaart met Whisky-karamelsaus

    Chocoladetaart met whisky-karamelsaus EuroCave Wijnkasten Wijnrekken Wijn Bewaren

Nagerecht voor 4 – 6  personen – 2 uur

INGREDIËNTEN:

  • 250 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 225 g bruine suiker
  • 3 eieren
  • 300 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 g cacaopoeder
  • 250 ml zure room
  • 250 g donkere chocolade (gesmolten)
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Keukenmachine

INGREDIËNTEN VOOR DE WHISKY-KARAMELSAUS:

  • 80 ml water
  • 20 g fijne kristalsuiker
  • 80 ml slagroom
  • 2 el whisky

ZO MAAK JE HET:

  1. Verwarm de over voor op 160° Vet een springvorm van Ø 19 cm in.
  2. Klop de roomboter en suiker romig in de keukenmachine of met een mixer.
  3. Voeg de eieren een voor een toe. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao boven het mengsel.
  4. Voeg de zure room en de gesmolten chocolade toe en mix goed.
  5. Schenk het mengsel in de springvorm en bak 55-60 min. in het midden van de oven.
  6. Laat afkoelen. Snijd de randjes los en haal daarna de taart uit de vorm.
  7. Snijd de taart in 2 lagen dwars doormidden met een lang, scherp mes.
  8. Doe voor de whisky-karamelsaus het water en de suiker in een pannetje en roer. Breng aan de kook zonder te roeren. Verhit 9 – 10 min. tot een lichtbruine karamel ontstaat. Haal van het vuur.
  9. Schenk er voorzichtig de room en de whisky bij. De karamel wordt nu hard. Zet terug op het vuur, zodat de karamel weer kan smelten, en roer goed door. Laat helemaal afkoelen.
  10. Klop vlak voor het serveren de slagroom met de vanillesuiker op. Smeer 1/3 van de slagroom op de onderste laag. Dek af met de bovenste laag en verdeel hierover de rest van de slagroom. Schenk als laatste de whisky-karamelsaus eroverheen.

WIJNTIP:

Dit gerecht is lekker met:

  • Graham’s LBV 2012
  • Cardhu 12 YO

Een weelderige LBV port met vijg, dadel en noten is de perfecte partner van een dessert waarin donkere smaken van chocolade, koffie, whisky en karamel samenkomen. Dankzij zijn concentratie en complexiteit proef je steeds iets anders in zowel de dessert als de port. Zin in avontuur ? Met een whisky erbij krijgt het gerecht meer kracht.

Bron: WineLife

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *