Vele eeuwen geleden werden de eerste wijnstokken al aangeplant in de Champagne. Om precies te zijn in de 5de eeuw. En natuurlijk, het kan ook bijna niet anders, het waren de Romeinen. Als die ergens goed in waren is het wel overal waar ze kwamen druiven aan te planten.

In het begin van de Middeleeuwen liep de wijnteelt achteruit. Het voedsel was schaars en de luxe om wijn te drinken was er niet. Het is dan ook aan de kerk te danken dat de wijnbouw toen niet verloren is gegaan. In de 9e eeuw hadden vele kerken grote wijngaarden en produceerden voornamelijk monniken wijn voor de eucharistie. Die wijn was toen nog alleen rood en niet-mousserend. Gelukkig kwam de wijnteelt vanaf de 11e eeuw weer tot bloei in Europa.

Nog steeds geen bubbels…

Wanneer champagne precies ontdekt is, blijft een punt van discussie. Het proces van de tweede gisting is uitgevonden door de Engelse wetenschapper Christopher Merrit in 1662. Hij ontdekte dat elke wijn bruisend kan worden door suiker toe te voegen. Over het algemeen wordt de ontdekking van de witte, mousserende wijn aan Dom Pérignon (1639-1715) toegeschreven. Hij was in 1688 keldermeester in de abdij van Hautvillers en ontdekte steeds betere manieren om druiven te persen. Hij heeft veel verbeteringen aan het wijn maken  toegevoegd. Zo ontdekte hij dat als je de druiven zo intact mogelijk hield, er een heldere witte wijn uit blauwe druiven geproduceerd kon worden.

Toen de tweede gisting op fles met toevoeging van suiker bekend was, kreeg niemand het proces onder controle. De flessen bleven exploderen door de enorme druk van de bubbels. Dom Pérignon beoefende zich in het bottelen van de wijn voor de tweede gisting. Hij ontdekte dat het vastmaken van de kurk met ijzerdraad zorgde dat de druk in de flessen bleef. Ook slaagde hij erin de drukkracht in de fles te verlagen waardoor deze niet meer kon ontploffen!

Deze unieke methoden werden steeds van keldermeester op keldermeester doorgegeven. Later ontwikkelde zich een nieuw proces dat de huidige wettelijke benaming “Méthode Champenoise” kreeg. Naast het productieproces heeft Dom Pérignon andere belangrijke invloeden gehad in de ontwikkeling van champagne. Hij ontdekte bijvoorbeeld dat het mengsel van verschillende wijnen ook zorgde voor heerlijke champagne en hij ontdekte de horizontale druivenpers.

Hierna begon de glorietijd voor de champagne. Vooral in de hogere klassen werd het steeds meer gedronken. Napoleon was een groot liefhebber, het Engelse koningshuis lustte het wel en alle welvarende families in Europa wisten er wel raad mee. Dus de volgende keer als je een fles champagne drinkt, dan drink je meer dan alleen een drank. Je drinkt geschiedenis, scheikunde en liefde in 1 slok.

Deze blog is geschreven door onze huissommelier Marc Kroon.

WIE IS MARC

Mijn naam is Marc Kroon, ik heb een passie voor wijn. In april 2017 heb ik Marckroonwijn opgericht, ik werkte op dat moment als sommelier in een sterrenrestaurant. Naast mijn jarenlange ervaring als sommelier heb ik mijn wijnkennis verbreed door de studie Court of Master Sommelier. In april 2019 heb ik besloten me geheel te richten op mijn passie, wijn. Deze passie wil ik met u delen en door middel van persoonlijk wijnadvies wil ik, samen met u, de speurtocht naar de perfecte wijnen inzetten. Hoe moeilijk het soms ook is ik zal deze wijnen voor u proberen te bemachtigen. Marc Kroon Wijn