De termen brut, sec, doux en aanverwante slaan op het suikergehalte van wijn, mousserende wijn, waaronder Champagne, en andere alcoholische dranken. Hiervoor bestaan Europese en nationale richtlijnen. Europese richtlijnen zijn onder meer de verordeningen EEG Nr. 2333/92 en EG Nr. 554/95. Deze verordeningen slaan op de etikettering van flessen met mousserende wijn.
Voor mousserende wijn zijn de volgende inhoudsmaten toegestaan:
0.125, 0.20, 0.375, 0.75, 1.50, 3.00, 4.50, 6.00 en 9.00 liter.
Het suikergehalte kan worden aangeduid met een van de onderstaande termen. De gebruikte taal is de voertaal van het land waarin het product primair wordt aangeboden.
Voor Franse mousserende wijnen waaronder Champagne gelden eveneens de Europese regels, die zijn opgenomen in: Règles d’étiquetage et de publicité vins tranquilles, vins mousseux, vins pétillants, vins de liqueurs, etc : R.CE 1493/1999; per 31 mei 2001.
Suikergehalte Term
0 – 6 g/l
nature herb (Duits), extra herb (Duits), herb (Duits)
brut nature (Frans), pas dosé (Frans), dosage zéro (Frans), extra brut (Frans), brut (Frans)
dosaggio zero (Italiaans)
bruto natural (Spaans), extra bruto (Spaans), bruto (Spaans)
12 – 20 g/l
extra trocken (Duits)
extra dry (Engels)
extra-dry (Frans)
extra seco (Spaans)
17 – 35 g/l
tør (Deens)
trocken (Duits)
dry (Engels)
kuiva (Fins)
sec (Frans)
ξηρός (xèrós) (Grieks)
secco (Italiaans), asciutto (Italiaans)
seco (Spaans)
torr (Zweeds)
33 – 50 g/l
halvtør (Deens)
halbtrocken (Duits)
medium dry (Engels)
puolikuiva (Fins)
demi-sec (Frans)
ημίξηρος (èmíxèros) (Grieks)
abboccato (Italiaans)
meio seco (Portugees)
semi seco (Spaans)
halvtorr (Zweeds)
>50 g/l
sød (Deens)
mild (Duits)
sweet (Engels)
makea (Fins)
doux (Frans)
γλυκύς (glukús) (Grieks)
dolce (Italiaans)
doce (Portugees)
dulce (Spaans)
söt (Zweeds)

En wat moeten we met deze kennis?

Het is handig om te weten welke term bij de wijnen hoort die je zelf het lekkerst vindt, want laten we eerlijk zijn, de hoeveelheid wijnen die aangeboden worden, maken het ons vaak niet makkelijker om de juiste keuze te maken. Als je weet welke smaak het beste bij je past qua zoetheid, heb je in ieder geval al een handvat om je keuze te maken.

Moeten we ons druk maken om om onze lijn?

Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram koolhydraten per 100 ml terwijl droge witte wijn slechts zo’n 1 gram koolhydraten per 100 ml bevat. Dat vertaalt zich naar onderstaande tabel per soort wijn:
Alcoholische drank Koolhydraten per standaardglas Kcal per standaardglas
Rode wijn 3 82
Rosé wijn 2,5 71
Droge witte wijn 0,6 67
Zoete witte wijn 5,9 96
Tja, dat moeten we dan maar eens even vergelijken met andere alcoholische dranken:
Alcoholische drank Koolhydraten per standaardglas Kcal per standaardglas
Bier met vruchtensmaak 15 132,5
Bier, oud bruin 13,8 95
Pilsener 7,8 115
Zwaar bier (>7%) 10,3 160
Brandewijn 0 231
Jonge jenever 0 68,6
Oude jenever 0,4 70
Rum 0 82
Whisky 0 86
Likeur (15 – 25%) 10,2 84,7
Conclusie: met een glas droge witte wijn zit je altijd goed, maar zelfs een glas rode wijn heeft nog de voorkeur boven een glas bier (als je op de calorieën let).
EuroCave heeft vele toonaangevende architecten, designers, bouwbedrijven en wijnverzamelaars geholpen met het creëren van een prachtige, technisch correcte wijnkelder. Wijn perfect op dronk laten komen is het ultieme doel van ons bedrijf. Laat u ook overtuigen waarom restaurateurs, sommeliers en wijnliefhebbers kiezen voor EuroCave. Bekijk onze wijnkelderoplossingen of onze wijnkasten.
Bronnen: voedingscentrum en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu