Bewaarwijnen: je hebt er vast en zeker weleens van gehoord. Vaak gaat het dan om de bekende wijnen uit Bordeaux, Bourgogne of Toscane. Maar wat dacht je van Californië? Hier worden eveneens schitterende wijnen gemaakt met een ongelofelijk bewaarpotentieel. In deze blog maak je kennis met bewaarwijn uit Californië. Perfect om te bewaren in jouw Eurocave klimaatkast!

Wat zijn bewaarwijnen?

Een groot deel van de wereldwijde wijnproductie is gemaakt voor snelle consumptie. Dat houdt in dat deze wijnen binnen enkele jaren na de verkoop moeten worden opgedronken. Wacht je te lang, dan zijn deze wijnen over hun top en gaat de beste smaak verloren. Bij bewaarwijnen zit dat net even anders. Deze wijnen verschijnen in hun jeugd op de markt, maar zijn dan nog niet op dronk. Het jonge karakter is vaak nog wat gesloten en de smaak kan erg stroef overkomen. Dit komt vaak door de hoge tannine structuur. Laat je de fles een aantal jaren met rust, dan zullen de tannines zachter worden en zo meer in balans zijn met de wijn. Maar ook witte wijnen – droog of zoet – kunnen voor een langere tijd bewaard worden. Het is in ieder geval belangrijk dat de wijn beschikt over een goede zuurgraad, hoog alcoholpercentage, goede tannines en/of veel restsuikers. Dit zijn namelijk de componenten die het bewaarpotentieel van een wijn bepalen.

Wijn uit Californië

De Californische wijnbouw kwam pas echt op gang in de tweede helft van de 19e eeuw. Maar de wereldwijde roem volgde pas na het historische moment van de Judgement of Paris in 1976. Tijdens deze proeverij werd de absolute top van Frankrijk blind geproefd naast die van Californië. En wat bleek? Californië kwam als winnaar uit de bus. Vanaf dat moment is de Californische wijnbouw in een sneltreinvaart gegaan en met name in de afgelopen twintig jaar.

De wijnbouw bestaat voor 60% uit rode wijn en 40% wit. In de top 3 van de totale aanplant staan: chardonnay, cabernet sauvignon en pinot noir. Dé druivenrassen van de Franse bewaarwijnen. Daarnaast hebben vele wijnmakers hun ervaring en kennis opgedaan tijdens een opleiding en/of stage in Frankrijk. De vinificatie is daarom vaak gebaseerd op ‘oude wereld’ technieken en tradities. Je ziet dan ook dat veel wijnhuizen in Bourgogne of Bordeaux-stijl produceren. Daarbij doet de kwaliteit zeker niet onder voor een klassieke wijn uit Frankrijk of Italië. Waarom zou je dan niet kiezen voor een bewaarwijn uit Californië?

De juiste jaargang

Bij het uitzoeken van een bewaarwijn is het belangrijk om te letten op het oogstjaar. Het ene jaar is het andere niet. Te veel regen zorgt voor verwaterde druiven, maar te veel warmte zorgt daarentegen weer voor het verlies van de zuren. Het is daarom essentieel om te kijken naar de jaargang. De afgelopen vijftien jaar zijn uitstekend geweest voor de Californische wijnbouw. Een zeer goed jaar was eerder regel dan uitzondering. De recente top jaren van Californië zijn: 2001, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 en 2016.

Deze gastblog is geschreven door Nadieh Boshuizen

Nadieh is werkzaam als marketing manager voor Best of Wines, een internationale webshop die gespecialiseerd is in topwijnen, oudere vintages en bijzondere whisky’s.

This site is registered on wpml.org as a development site.