Wijnsnobisme kan zich op allerlei manieren uiten, van het overmatig gebruik van jargon tot het onnodig inzetten van een decanteerkaraf. Misschien heb je zelf ooit een snob in actie gezien: een overenthousiaste eter die een sommelier constant onderbreekt of een wijnproever die andere gasten de les leest. Hoewel oprechte nieuwsgierigheid en enthousiasme worden aangemoedigd, draait het bij wijnsnobs alleen maar om zichzelf.
Maak je je zorgen dat je zelf een beetje te veel van het goede bent? Hier zijn acht waarschuwingssignalen om te herkennen (en te vermijden).
Signaal 1: Je gebruikt insider-vragen om indruk te maken.
Vragen zoals: “Wat is de malo van deze wijn?” of het informeren naar de Brix-niveaus van druiven kunnen voortkomen uit nieuwsgierigheid, maar soms ook uit de behoefte om te laten zien dat je er verstand van hebt. Echte interesse is goed, maar pas je aan je publiek aan.
Tip: Gebruik taal die voor iedereen begrijpelijk is, zodat het toegankelijk blijft voor liefhebbers buiten de industrie.
Signaal 2: Je kraakt een wijn af op basis van de prijs zonder context.
Een wijn ‘overgewaardeerd’ noemen puur vanwege de prijs is niet alleen kortzichtig, maar ook onwetend. De prijs wordt beïnvloed door factoren zoals productiekosten, opbrengsten en de prijs van eikenhouten vaten.
Tip: Ondersteun kleine familiebedrijven die vaak hogere kosten hebben, maar kwalitatieve wijnen leveren.
Signaal 3: Je bestelt de duurste wijn omdat het de ‘beste’ is.
Denk niet dat een hoge prijs automatisch gelijk staat aan betere kwaliteit. Kies een dure fles alleen als je bekend bent met de producent of regio, en niet vanwege het prestige.
Signaal 4: Je bekritiseert de pairing van de sommelier of je gastheer.
Het afwijzen van een pairing omdat het niet jouw voorkeur heeft, is respectloos. Bij etentjes of in restaurants is het verstandig om te vertrouwen op de expertise van degene die het menu samenstelt.
Signaal 5: Je corrigeert de wijnmaker of sommelier in gezelschap.
Iedereen maakt fouten, maar iemand publiekelijk corrigeren is onbeleefd en vaak onnodig. Als je een fout opmerkt, bespreek dit dan later privé.
Tip: Snobs corrigeren vaak onterecht omdat ze hun eigen onzekerheid projecteren, wat resulteert in een slechte sfeer.
Signaal 6: Je beoordeelt de wijn door aan de kurk te ruiken.
Hoewel het ruiken van een kurk wat informatie kan geven, is het geen betrouwbare manier om de kwaliteit van een wijn te beoordelen. Focus in plaats daarvan op het proeven van de wijn zelf.
Signaal 7: Je stuurt een fles terug omdat je hem niet lekker vindt.
Een wijn terugsturen in een restaurant omdat deze niet naar jouw smaak is, is ongepast. Dit zou alleen mogen gebeuren als de wijn daadwerkelijk een defect heeft.
Tip: Vraag de sommelier om hulp bij je keuze of proef eerst een glas voordat je een hele fles bestelt.
Signaal 8: Je strooit onnodig met namen.
Het delen van je kennis of ervaringen kan leuk zijn, maar als het lijkt op opscheppen of domineren van het gesprek, komt dat al snel snobistisch over.
Tip: Pas je niveau aan aan de aanwezigen en wees bescheiden in je enthousiasme.
Bron: Wine Enthusiast, geschreven door Door Kelly Magyarics