Hoewel het uitgangspunt achter het beluchten en decanteren van wijn hetzelfde is, zijn er enkele opvallende verschillen tussen de twee.

Het doel van beide is om de wijn te beluchten, dat wil zeggen om de blootstelling aan zuurstof te vergroten. Wanneer u het oppervlak van de wijn vergroot, vergroot u de hoeveelheid die in contact komt met lucht. Hierdoor kan de wijn sneller intense aroma’s en smaken ontwikkelen.

Maar het proces is geen gegarandeerde magie. Het beluchten van een standaard Pinot Grigio zal er geen perfecte Montrachet van maken. Het beluchtingsproces, of beperkte oxidatie, laat eenvoudig de potentiële complexiteit en nuances van een wijn iets sneller naar voren komen.

Dus, wat is het verschil tussen beluchten en decanteren? Laten we beginnen met beluchters. Dit zijn meestal kleine apparaten die in of op de fles worden geplaatst of met de hand worden vastgehouden. Sommige variaties voeren lucht in het apparaat waar de wijn doorheen stroomt, terwijl andere het uitschenken door verschillende tuiten verspreiden. Ze dienen echter allemaal om de blootstelling van de wijn aan lucht tijdens het schenken te vergroten.

2. Vinoair Wine Aerator From We

vinOair wijn beluchter

Deze beluchters zijn ideaal voor jonge, weelderige en tanninerijke rode wijnen die direct na het openen van een fles een beetje gedempt (gesloten) kunnen zijn, of waarvan de tannines de balans van de wijn kunnen overheersen. Een van de belangrijkste functies van beluchting is het verzachten van tannines, waardoor fruit en zuur naar boven komen. Bijna elke wijn heeft baat bij een beetje beluchting.

Snelle wijntip

Beluchter: gebruik bij jonge wijnen, vooral weelderige en tanninerijke rode wijnen.
Karaf: gebruik bij oudere en meer delicate wijnen.

De meeste beluchters houden echter geen rekening met sediment dat wordt aangetroffen in wijn. Sediment is de korrelige opeenhoping van vaste stoffen in wijn die vaak voortkomt uit fermentatie en overgebleven gist (droesem). Voor de meeste jonge wijnen is bezinksel geen probleem, maar het is vaak aanwezig bij oudere wijnen.

Sediment kan sommige beluchters ook verstoppen. Dit kan de wijnstroom beïnvloeden en mogelijk een slechte doorstroming veroorzaken.

Daarom heeft een karaf meestal de voorkeur om oudere wijnen te beluchten. Als het langzaam en correct wordt geschonken, kan het grootste deel van het sediment in de fles worden gehouden. Dit is de reden waarom veel sommeliers een kaars of zaklamp gebruiken om de fles tijdens het schenken te verlichten, zodat ze kunnen stoppen met schenken zodra het sediment de hals bereikt. Op deze manier drinkt u zeker alleen het goede van de wijn en stikt u niet in korrelig, vast sediment.

3. Decanter Getty

De kunst van het decanteren van wijn is een aloude traditie. Het ritueel van het decanteren van een oude bourgogne in een prachtig vormgegeven kristallen karaf draagt bij aan het genot.

Kortom, de vuistregel is eenvoudig. Voor jonge, grote, gedurfde en tanninerijke wijnen zal een beluchter zijn werk het beste doen. Maar voor oudere, meer delicate en kwetsbare wijnen neemt u het beste een (decanteer)karaf en ga voorzichtig te werk, want die wijnen hebben misschien wat extra zorg nodig.

Pro tip: voor jonge wijnen die heel veel zuurstof nodig hebben, gebruik zowel een beluchter als een (decanteer)karaf of belucht twee keer. Geloof ons, het werkt echt.

Door Marshall Tilden III / @WineEnthusiast / Foto’s door Getty

This site is registered on wpml.org as a development site.