De laatste tijd zijn cool climate wijnen erg in opkomst en hoor je de term vaker voorbijkomen. Maar wat voor wijnen zijn het precies? In deze blog leggen we je alles uit over dit begrip en delen we een aantal Amerikaanse regio’s die ook onder deze noemer vallen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Wat houdt cool climate in?

In het kader van klimaatverandering gaan wijnboeren op zoek naar een andere locatie om hun wijnstokken aan te planten. De huidige percelen kunnen namelijk als gevolg van de opwarming te warm worden voor de stokken, wat resulteert in overrijpe trossen of in het uiterste geval; verbrande druiven. Maar niet alleen vanwege het klimaat zijn wijnboeren op zoek naar een locatie elders. Het nastreven van een specifieke stijl speelt eveneens een rol. Iets wat we ook in Amerika zien gebeuren. Wijnboeren kiezen voor een hoger gelegen wijngaard, een locatie bij de kust of voor een plek verder van de evenaar af. Op deze liggingen zijn de heersende temperaturen lager, waardoor de druiven niet overrijp worden en de zuren goed intact blijven. Naast de frisse zuren zijn het wijnen met veel fruit intensiteit en valt het alcoholpercentage doorgaans lager uit dan wijnen die gemaakt zijn van druiven uit warmere wijngaarden. Ofwel, cool climate wijnen zijn afkomstig uit wijnregio’s en landen waar het koeler is.

Welke regio’s in Amerika zijn cool climate?

Amerika staat met name bekend om haar krachtige cabernet sauvignon’s, volle chardonnay’s en zondoorstoofde zinfandel’s. Maar zoals je net hebt kunnen lezen zijn er steeds meer wijnboeren die een andere stijl produceren en hun druiven uit een koeler gebied halen. Dus ook in Amerika zul je deze stijl wijn vinden. Vooral Sonoma – met in het bijzonder de AVA’s Russian River Valley en Anderson Valley – en Oregon staan bekend om hun koele(re) klimaat.

Sonoma vind je in het noordwesten van de San Francisco Bay in Californië. Hier wordt het klimaat getemperd door de invloed van zee. Het kustgebergte is op enkele plekken lager, waardoor de twee eerdergenoemde valleien worden gevuld met een mistdeken vanuit de Stille Oceaan. Deze mist zorgt onder andere voor koelere omstandigheden en zo ontstaat hier een gunstig microklimaat.

De wijngaarden in Oregon liggen nog dichter bij de kust en worden niet beschermd door het kustgebergten, integendeel. De wijnstokken staan vanaf zee gezien juist vóór het gebergte aangeplant. Aan de westzijde van het Cascade-gebergte is het klimaat koel, vochtig en nat. Daarnaast ligt het risico van vorst en regen tijdens de oogst op de loer. De omstandigheden zijn dan ook vergelijkbaar met dat van Bourgogne. Daarom worden deze gebieden ook wel gezien als dé pinot noir en chardonnay domeinen van Amerika. De koelere omstandigheden zijn namelijk uitstekend voor deze druivenrassen. Niet voor niets nemen veel wijnmakers een voorbeeld aan Bourgogne. Zij passen dezelfde of vergelijkbare vinificatietechnieken toe. Met als resultaat: Amerika in Bourgogne stijl. De wijnen zijn een groot succes en dit is onder meer beaamd door gerenommeerde wijncritici, zoals Robert Parker en James Suckling. Zij hebben hun lof en torenhoge scores al uitgedeeld! Dus de verfijnde en complexe pinot’s en chardonnay’s vind je niet alleen meer binnen de Franse grenzen, nu kun je ook je hart op halen met Amerikaanse cool climate wijnen!

Deze gastblog is geschreven door Nadieh Boshuizen

Nadieh is werkzaam als marketing manager voor Best of Wines, een internationale webshop die gespecialiseerd is in topwijnen, oudere vintages en bijzondere whisky’s.